Wat is een WSNP-traject en wanneer moet ik hier iets mee doen?

Wat is een WSNP-traject en wanneer moet ik hier iets mee doen?

Wanneer je schulden hebt en hier zelf niet uit kunt komen, dan kun je hier hulp voor krijgen. Als je zelf niet precies weet wat moet doen, of waar je precies terecht kunt, dan kan de Gemeente je verder helpen. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling.

Als ook een zogenaamd minnelijk schuldentraject niet succesvol is, dan kun je eventueel een WSNP-traject in. Maar wat is een WSNP-traject, en wanneer moet je hier iets mee doen? Je leest het hieronder.

Wat is een WSNP-traject?

Via een schuldhulpverlener kun je een zogenaamd minnelijk schuldentraject doorlopen. Je gaat dan samen met de schuldhulpverlener proberen om tot een oplossing met schuldeisers te komen, om je schulden zoveel mogelijk af te betalen.

De schuldhulpverlener zal ook budgetteren. Hij of zij beheert je geld, betaalt hiermee de rekeningen en jij krijgt een bepaald, maandelijks of wekelijks bedrag.

Als het niet lukt om op deze manier uit de schulden te komen, dan kun je, middels een rechter, toestemming krijgen om te worden toegelaten tot het wettelijke traject via de: Wet schuldsanering natuurlijke personen, afgekort WSNP.

Bij het WSNP-traject, ga je een traject in van 3 jaar, waarin je zoveel mogelijk van je schulden probeert af te lossen. De schuldeisers krijgen uiteindelijk vaak maar een percentage van de hele schuld. Wil je meer weten over de WSNP, dan kun je hier meer lezen.

In aanmerking komen voor de WSNP.

Door een verzoekschrift in te vullen en op te sturen naar de rechtbank, kun je de WSNP aanvragen. De schuldhulpverlener die je heeft geholpen bij het minnelijke schuldentraject, kan je hier eventueel bij adviseren.

De schuldhulpverlener weet welke stukken je mee moet sturen en hij of zij zal een voorbeeld hebben van het verzoekschrift die je in dient te vullen. 

Een van deze stukken, die je verplicht mee moet sturen, is een zogenaamde ‘285 verklaring’, deze kun je, via je schuldhulpverlener, bij de gemeente aanvragen, als het minnelijke traject niet gelukt is.

 Als je alle stukken hebt aangeleverd, zul je na een paar weken een oproep ontvangen om te verschijnen voor de rechter, voor een zogenaamde toelatingszitting. De rechter zal tijdens deze zitting bekijken of je aan de toelatingseisen voldoet. Als je wordt toegelaten, zal de rechter ook de verplichtingen met je bespreken, die horen bij het WSNP-traject.