Wat als je rijbewijs is ingevorderd?

Wat als je rijbewijs is ingevorderd?

Is je rijbewijs ingevorderd? Daar kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen. De meest voorkomende reden zijn drinken achter het stuur of een snelheidsovertreding van 50 kilometer of meer. Maar er zijn ook andere redenen. Als je rijbewijs is ingevorderd, begrijpen we dat er sprake is van paniek. Misschien heb jij je rijbewijs wel nodig voor je werk. Misschien ben je bijvoorbeeld koerier, postbezorger of vrachtwagenchauffeur. Het kan bovendien zo zijn dat je de auto nodig hebt voor je werk. Wat het ook is: hier vertellen wij wat je moet doen als je rijbewijs is ingevorderd.

Eerst afwachten…

Het klinkt vervelend, maar het eerste wat je moet doen is afwachten. Je kunt nu eenmaal niet binnen een dag je rijbewijs terug krijgen. De politie vordert je rijbewijs in en stuurt deze binnen drie dagen naar het openbaar ministerie. Vervolgens is deze wettelijk verplicht om binnen 10 dagen te beslissen of jij wel of niet je rijbewijs terug krijgt. Krijg jij je rijbewijs terug? Gefeliciteerd! Dan moet je het proces doorlopen en kun je spoedig weer rijden. In die periode van 10 dagen mag je overigens geen enkel motorvoertuig besturen. Doe je dit wel, dan pleeg je zelfs een misdrijf. Je krijgt dan een aantekening op je strafblad en kunt dan zelfs de cel in moeten.

Stuur een klaagschrift naar de rechtbank

Besluit het openbaar ministerie om je rijbewijs niet terug te geven? In dat geval kun jij een klaagschrift naar de rechtbank sturen. Weet je niet hoe je deze moet opstellen? In dat geval kan strafrecht RechtNet Advocaten je daarmee helpen. Er zijn namelijk specifieke formats die jij daarvoor kunt gebruiken.

De zitting

Nadat het klaagschrift bij de rechtbank is ontvangen, volgt er vervolgens een zitting. De rechtbank doet meteen een mondelinge uitspraak. Als de rechtbank beslist dat jij het rijbewijs weer terug moet krijgen, dan stuurt het openbaar ministerie deze naar je op. Wanneer de rechter beslist dat jij je rijbewijs niet terug krijgt, dan heb je nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan. De hoge raad gaat dan kijken of het recht goed is toegepast.