Scheiden is nooit fijn maar met een goede advocaat weet je waar je aan toe bent
Scheiden is een vervelend en vaak emotionele proces. Desondanks moeten er zaken geregeld worden. Daarom is het zeer verstandig als je gaat scheiden te kiezen voor de expertise en ervaring van de familierecht advocaat. De advocaat familierecht weet wat geregeld moet worden bij een scheiding en zal jouw belangen zo goed mogelijk behartigen. Alleen red je dat vaak niet; er komt teveel op je af en vaak ben je zelf te emotioneel om alleen de juiste beslissingen te nemen. Zonder juridische bijstand kun je zomaar eens beslissingen nemen die je de rest van je leven zullen achtervolgen.
Complexe zaken als de zorg voor kinderen en de verdeling van het bezit
Lig je in scheiding dan sta je vaak niet meteen stil bij alle zaken die geregeld moeten worden. Het is in elk geval altijd meer dan alleen het indienen van een verzoek tot scheiding. Ook complexe zaken als de zorg voor kinderen, de woonsituatie, de verdeling van het bezit en inkomsten moeten gewoon goed geregeld worden. Neem iets als kinderalimentatie, iets dat in het leven geroepen is om te zorgen dat kinderen er na een scheiding niet op achteruit gaan. Zij hebben immers geen schuld aan de scheiding.
Als ouder heb je de plicht zorg te dragen voor de zogenaamde opvoedingskosten. Wonen de kinderen vooral bij de ene ouder, dan moet de ander kinderalimentatie betalen. De hoogte van de alimentatie kan onderling bepaald worden. Lukt dat niet, dan doet de rechter uitspraak. Het is heel verstandig om bij dit proces een familierecht advocaat in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat je nooit teveel gaat betalen of niet te weinig krijgt.
Hoogte van het bedrag wordt bepaald door de behoefte, verdiencapaciteit en draagkracht
Dat geldt zeker ook als er sprake is van het betalen van partneralimentatie. Dit kun je zien als een onderhoudsplicht, de plicht om voor elkaar te zorgen. Is er sprake van een groot verschil tussen de inkomens, dan kan de minst verdienende aanspraak maken op partneralimentatie. Ook nu kun je dit zelf met je ex-partner regelen en doet de rechter in andere gevallen uitspraak over de hoogte van het bedrag. Partneralimentatie betaal je maximaal twaalf jaar. Voor de berekening van de hoogte van het bedrag wordt gekeken naar de behoefte die er is, de verdiencapaciteit en de draagkracht. Overigens liggen er concrete plannen om de termijn van twaalf jaar drastisch terug te dringen. Zeker als het de partneralimentatie betreft, kun je eigenlijk niet zonder een advocaat familierecht.