Hoe werkt het aanvragen doorlopend krediet?

Hoe werkt het aanvragen doorlopend krediet?

Heb je snel geld nodig omdat je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen? Een van die opties is dan het aanvragen doorlopend krediet. Een doorlopend krediet heeft zo zijn voordelen en het is samen met de persoonlijke lening een van de meest afgesloten leningen in ons land. Grote verschil tussen deze twee leningen is dat een persoonlijke lening een einddatum heeft. Een doorlopend krediet heeft dat niet omdat je afgelost geld opnieuw op kunt nemen.

Kies voor aanvragen doorlopend krediet of voor een persoonlijke lening

Het kan gebeuren dat je ineens geld nodig hebt. Je auto begeeft het of de geplande verbouwing dient meteen uitgevoerd te worden. Als je geld tekort komt, dan kun je natuurlijk aankloppen bij familie of vrienden. Als zij je niet kunnen helpen, dan kom je al snel terecht bij de bank, die je een persoonlijke lening aan kunnen vragen, terwijl aanvragen doorlopend krediet eveneens een mogelijkheid is.

Je kunt al afgelost geld opnieuw opnemen na aanvragen doorlopend krediet

Kies je voor een doorlopend krediet, dan kun je tot een overeengekomen limiet geld opnemen. Over het deel dat je opneemt wordt rente berekend. Het bijzondere aan een doorlopend krediet is dat je dus niet de gehele lening op hoeft te nemen en dat je afgelost geld opnieuw op kunt nemen.

Bij een doorlopend krediet is vaak geen sprake van een einddatum

Dat houdt meteen ook in dat er geen einddatum vastgesteld wordt voor het doorlopend krediet. Althans, als je inderdaad eerder afgelost geld opnieuw opneemt. Doorgaans hebben de doorlopende kredieten dan ook een lange looptijd. Iets anders is dat het aanvragen doorlopend krediet betekent dat je te maken krijgt met variabele rentes. Dat betekent dat de rentes gedurende de looptijd van de lening kunnen stijgen of dalen. Ook dat is een groot verschil met een persoonlijke lening, waar je steeds precies weet wat je per maand betaalt. Voor mensen die van overzicht houden is dat wel zo prettig. Bovendien weet je bij een persoonlijke lening precies wanneer je de laatste aflossing pleegt en de lening afgelost is.

Kijk ook goed naar de rente

Aanvragen doorlopend krediet doe je uiteraard bij die aanbieder die jou de meest gunstige voorwaarden kan bieden. Neem daarom eens een kijkje op Nederlandskredietcollectief.nl. Wees bovendien realistisch over je eigen financiƫle situatie. Leen niet teveel maar leen een bedrag dat je ook daadwerkelijk af kunt lossen. Dan nog even over de rente van een doorlopend krediet. De hoogte van de rente van een doorlopend krediet wordt overigens onder meer bepaald door de hoogte van de leensom. Ook de persoonlijke situatie speelt een rol. Het is een gegeven dat hoe meer je leent, hoe lager de rente is. Die rente kan dus gaandeweg de lening fluctueren en dus hoger of lager worden. Dat is het risico dat je nou eenmaal loopt. Wil je zekerheid, dan kun je beter een persoonlijke lening afsluiten bij de bank. Een andere optie voor het aanvragen doorlopend krediet is nog om te kiezen voor roodstand bij de bank.