Hoe vraag je een schadevergoeding aan na een verkeersongeval?
Ben je betrokken bij een auto-ongeluk? Dan is er mogelijk behoorlijk wat schade ontstaan. Indien het een harde klap betrof, is je auto wellicht zelfs total loss verklaard. Wanneer het een behoorlijk ongeluk was, blijft het lang niet altijd alleen bij blikschade. Nee, want misschien heb je ook wel lichamelijke klachten overgehouden aan het ongeluk. Zo kun je bijvoorbeeld een zere nek hebben als gevolg van de klap. Misschien is er zelfs wel een lichaamsdeel verbrijzeld. Is het ongeluk veroorzaakt door een andere weggebruiker? Dan kun je een schadevergoeding aanvragen. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk na een verkeersongeval? B&O letschelschade helpt je hieronder op weg.
Stap 1: zorg dat u sterk staat
Je ontvangt niet standaard een schadevergoeding wanneer je betrokken bent bij een ongeluk. Je moet wel aan kunnen tonen dat er sprake is van letselschade. Hiervoor dien je bewijsmateriaal te verzamelen. Zorg voor foto’s van het ongeluk en geef zo mogelijk gegevens door van eventuele getuigen die een verklaring kunnen afleggen. Breng sowieso na het ongeluk ook een bezoek aan een arts om je te laten controleren. Je gezondheid gaat immers voor alles. Erkent hij dat je lichaam schade heeft opgelopen als gevolg van het ongeluk? Zorg er dan voor dat hij dit ook noteert in het dossier. Hoe meer bewijsmateriaal je kunt aanleveren, des te sterker je in je schoenen staat.
Stap 2: Stel de tegenpartij aansprakelijk
Nu wordt het de hoogste tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Hiervoor moet je een officiële aansprakelijkheidsbrief naar hem/haar sturen. Heb je de adresgegevens niet? Stuur de brief dan naar de verzekeraar. Deze zal de persoon in kwestie op de hoogte brengen van de zaak.
Stap 3: Bepaal de hoogte van de schade
Wanneer je een schadevergoeding wilt, moet je altijd een bedrag noemen dat in jouw ogen reëel is. Je kunt in dit geval allerlei zaken opvoeren, zoals de schade aan jouw auto. Is je bril gesneuveld? Of werkt je smartphone niet meer door de aanrijding? Neem dit dan ook mee in het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Dit geldt ook voor eventuele medische kosten die je (nog) maakt of al gemaakt hebt. Denk hierbij ook aan schade die je wellicht in de toekomst nog lijdt als gevolg van het ongeval. Probeer alles zo goed mogelijk in kaart te brengen, want alleen dan zorg je voor een vergoeding die in de buurt komt van de geleden schade.
Laat je ondersteunen door een specialist
Zoals je hierboven al kon lezen, zitten er nogal wat haken en ogen aan het verkrijgen van een schadevergoeding. Hierdoor kun je mogelijk opzien tegen het doen van de aanvraag. Sommige mensen laten het er daarom bij zitten. Zonde, want hierdoor loop je vergoeding van je schade mis waar je recht op hebt. Om ervoor te zorgen dat je een passende financiële vergoeding krijgt, schakel je een specialist in. Zo´n specialist neemt je veel werk uit handen en haalt het onderste uit de kan voor wat betreft een schadevergoeding.