Het overnemen van een familiebedrijf

Het overnemen van een familiebedrijf

Een van de bekendere vormen van een bedrijfsovernames is de overname van het familiebedrijf. In veel gevallen wordt het bedrijf van de ouders dan overgenomen door een of meerdere kinderen die met het bedrijf zijn opgegroeid en altijd voor dat bedrijf gewerkt hebben. Het is altijd mooi wanneer een familiebedrijf weer een generatie doorgegeven wordt, maar de persoonlijke verbondenheid met het bedrijf kan soms ook leiden tot problematische situaties of conflicten die lastig op te lossen zijn. Je kunt werk en privé dan immers lastig gescheiden houden. In dit blog lees je meer over de voor- en nadelen van het overnemen van een familiebedrijf.

De voordelen van het overnemen van een familiebedrijf

Laten we voorop stellen: het overnemen van een familiebedrijf verloopt meestal gemoedelijk. De opvolger van de eigenaar is al sinds kleins af aan ingewerkt en iedereen ziet de overname ook van veraf aankomen. Je kent het bedrijf door en door. Het netwerk van je vader of moeder is ook jouw netwerk en alle klanten, leveranciers en medewerkers hebben jouw gezicht al vaker gezien. Het doorgeven van het bedrijf voelt als het doorzetten van een familietraditie; het is een onderdeel van jouw leven en dat van de gehele familie. Je kunt rekenen op een perfecte overdracht, meestal blijft pa of ma ook na de overname betrokken als adviseur of stand in.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het overnemen van een familiebedrijf kan dus erg mooi zijn. Maar er is ook sprake van een grote olifant in de kamer. Waar privĂ©zaken en werk met elkaar in de knoop raken, ontstaan conflicten die op beide vlakken veel schade kunnen aanrichten. Zeker wanneer er onenigheid bestaat over wie de rechtmatige opvolger van de eigenaar wordt. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken.  

Ook komt de Belastingdienst even om de hoek kijken bij de overname van een familiebedrijf. Je krijgt namelijk te maken met erf- en schenkbelasting. Dankzij de bedrijfsopvolgingregeling (BOR) kun je een (gedeeltelijke) vrijstelling krijgen van de belasting die je moet betalen bij de overname.

Kies voor een derde partij om problemen te voorkomen

Om te voorkomen dat zakelijke problemen tot negatieve gevolgen in je persoonlijke leven leiden, raden we aan om een overnamespecialist in te schakelen voor de bedrijfsovername van je familiebedrijf. Deze derde partij zorgt ervoor dat de zakelijke kant van de overname soepel en correct verloopt en voorkomt dat familieleden lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.