Bezwaar maken tegen een strafbeschikking; hoe doe je dat?
Een strafbeschikking op de deurmat. Er zijn een hoop dingen die vervelender zijn, maar dat maakt een strafbeschikking niet direct beter. In sommige gevallen wist je dat de beschikking er aan kwam, maar nu het daadwerkelijk het geval is, wil je hier natuurlijk iets tegen doen wanneer je het er niet mee eens bent, maar wat doe je dan precies? In deze tekst gaan we kijken wat je precies kunt doen tegen de beschikking, maar ook wat een beschikking precies is.
Wat is een strafbeschikking?
De beschikking is een beslissing die gemaakt is omtrent een strafbaar feit. We hebben het dan bijvoorbeeld niet over een verkeersboete of een straf waarbij een rechter nodig is. Dit is een straf die het Openbaar Ministerie zelf kan opleggen zonder dat hiervoor een rechter nodig is. Het betreft altijd een straf waar maximaal 6 jaar gevangenisstraf op kan worden gelegd. Je kunt hierbij dus denken aan een strafbaar feit wat bestaat uit openbaar dronkenschap of een eenvoudige mishandeling. De straf die door het Openbaar Ministerie opgelegd kan worden kan ook verschillen. Zo kun je op de beschikking een taakstraf opgelegd krijgen, maar kan het ook zijn dat er een geldboete betaald dient te worden. Het is dus eigenlijk een beslissing die genomen wordt zonder tussenkomst van een rechter, maar direct door het Openbaar Ministerie zelf.
Negatieve gevolgen
Zo’n beslissing kan negatieve gevolgen hebben. Allereerst natuurlijk de straf die opgelegd wordt. Ook is het zo dat er geen rechter bij kijkt en het dus zo is dat er niet veel bewijs is, maar de straf toch wordt opgelegd. Daarnaast komt er een strafblad bij kijken en een strafblad heeft weer gevolgen voor een VOG-verklaring die een toekomstige werkgever wellicht van je verwacht. In dat opzicht zijn er dus een hoop negatieve gevolgen waardoor je bezwaar zou willen maken tegen de beschikking, maar hoe doe je dat?
Bezwaar tegen de beschikking
Binnen 14 dagen kun je namelijk altijd in bezwaar gaan tegen de beschikking. Hiervoor dien je een bezwaarschrift in bij het Openbaar Ministerie waarin je aangeeft waarom je in bezwaar gaat. Wellicht is het handig om je te laten bijstaan door een strafrechtadvocaat. Deze weet namelijk precies hoe hij het bezwaar moet schrijven en ook hoe hij je uiteindelijk moet verdedigen wanneer de zaak bij een onafhankelijke rechter wordt voorgelegd. Een strafrechtadvocaat biedt nou eenmaal veel meer zekerheid